کنیبالیزیشن چیست؟ [Cannibalization] نحوه تشخیص + رفع کنیبال
در این مقاله میخواهیم به مفهوم کنیبالیزیشن بپردازیم. ابتدا توضیح میدهیم که کنیبالیزیشن چیست، سپس به نحوهی تشخیص و رفع این مساله میپردازیم. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
کنیبالیزیشن چیست؟
بعد از تحقیق کلمات کلیدی بهازای هر کلمه کلیدی اصلی و کلمات فرعیاش باید یک صفحه تارگت شود. مثلا ما بعد از تحقیق کلمه کلیدی متوجه شدیم باید برای کلمات کلیدی کنیبالیزیشن چیست، کنیبال چیست و رفع مشکل کنیبالیزیشن یک صفحه مقاله ایجاد کنیم که راجب مفهوم کنیبالیزیشن و روشهای رفع این مشکل صحبت کند. ما نمیتوانیم دو صفحه ایجاد کنیم و در یک صفحه راجب کنیبالیزیشن چیست صحبت کنیم و در یک صفحهی دیگر راجب رفع مشکل کنیبالیزیشن؛ چون که این چند عبارت باهم همکانسپت هستند و باید در یک صفحه کاور شوند؛ در غیر این صورت مشکل کنیبالیزیشن بوجود میآید.
وقتی بهازای یک کلمه کلیدی یا کلمات همکانسپت که قرار بوده در یک صفحه باشند، گوگل دو یا حتی سه صفحه را کاندید کند، به این اتفاق ناخوشایند کنیبالیزیشن میگویند. یعنی ما باعث شدیم برای یک کلمه کلیدی، گوگل دو صفحه از سایت خودمان را با هم مقایسه کند و به تشخیص خودش آن صفحهای که به هدف کاربر نزدیکتر است را در نتایج جستجو نمایش دهد.
بهعنوان مثال فرض کنید کلمات کلیدی زیر را داریم:
- خرید اسباب بازی
- خرید اسباب بازی دخترانه
- خرید اسباب بازی پسرنه
پس از بررسی و تشخیص کانسپت کلمات کلیدی متوجه میشویم بهازای هر کدام از این 3 عبارت کلیدی باید یک صفحهی جداگانه ایجاد کنیم.
حالا اگر هر صفحه با قوانین و اصول سئو پیش برود، گوگل تارگت هر صفحه رو به درستی تشخیص میدهد و ما به هدف خود میرسیم.
اما اگر به دلایلی از جمله محتوای نزدیک بههم، لینکدهی اشتباه، عدم رعایت چگالی کلمه کلیدی، ساختن دو صفحه برای یک کلمه کلیدی و … گوگل نتواند تارگت صفحات را به درستی تشخیص دهد؛ گوگل صفحات سایت شما را با هم مقایسه میکند و صفحهای که به نظر خودش به سرچ کاربر نزدیکتر باشد را در نتایج سرپ نشان میدهد. اگر میخواهید دربارهی کلمه کلیدی بیشتر بدانید پیشنهاد میشود مقالهی دیگر ما با موضوع keyword چیست را مطالعه فرمایید.
تاثیرات منفی کنیبال چیست؟
1. تقسیمشدن رتبه بین دوصفحه
همانطور که در تصویر زیر میبینید دو صفحه از سایت تابان تویز باهمدیگر کنیبال دارند و برای یک کلمه کلیدی (خرید اسباب بازی پسرانه) با هم رقابت میکنند و قدرت همدیگر را میگیرند. بهعبارتی دیگر قدرت این سایت هر عددی باشد، بین این دوصفحه تقسیم میشود و این اصلا اتفاق خوبی نیست. چرا که اگر کنیبالیزیشن اتفاق نمیافتاد و قدرت صفحه تقسیم نمیشد، ممکن بود سایت تابان تویز در لینک 1 بهجای سایت کودک پلاس قرار میگرفت.
2. رتبه گرفتن صفحهی اشتباهی
همیشه هم اینطور نیست که بهازای یک کلمه کلیدی دو صفحه در نتایج سرپ نمایش داده شود؛ گاهی اوقات ممکن است تارگت یک کلمه کلیدی صفحهی A باشد، اما انقدر در صفحهی B دربارهی آن کلمه کلیدی صحبت شده باشد که گوگل اشتباها صفحهی B را در نتایج سرپ برای کلمه کلیدی مذکور بالا بیاورد.
نحوه تشخیص کنیبالیزیشن
تا اینجای مقاله توضیح دادیم که کنیبال چیست و چرا برای سئو سایت بد است. در ادامه دو روش دستی بسیار عالی و قدرتمند برای تشخیص کنیبال معرفی میکنیم که با استفاده از این روشها میتوانید صفحات کنیبال سایت خود را پیدا کنید و سپس بهراحتی آنها را رفع کنید. از ابزارهایی مثل Ahrefs هم برای شناسایی کنیبال میتوانید استفاده کنید.
1. استفاد از سرچ کنسول گوگل
این روش یکی از بهترین روشهای پیدا کردن کنیبالیزیشن سایت است، اما یک روش دستی و زمانبر میباشد. پیشنهاد میشود برای کلمات کلیدی مهم خود از این روش استفاده کنید.
طبق تصویر زیر در قسمت فیلترهای سرچ کنسول، فیلتر کوئری را انتخاب میکنید و کلمه کلیدی مورد نظر خود را تایپ میکنید. در این مرحله میتوانید قسمتی از کلمه کلیدی یا اگزکت کلمه کلیدی را بنویسید؛ سپس دکمهی Apply را بزنید.
حالا باید ببینید در پایین صفحه، تب Pages چند صفحه از سایت را برای این کوئری نمایش میدهد. اگر فقط URL یک صفحه را نشان دهد و صفحه درست باشد که یعنی برای این کیورد کنیبالیزیشن وجود ندارد. اما اگر بیش از یک URL نمایش دهد باید به ایمپرشن و کلیک صفحات توجه نمایید. در صورتی که تعداد ایمپرشن صفحهای غیر از صفحهی هدف ما بالا بود اینجا احتمال وقوع کنیبال وجود دارد که برای اطمینان قطعی کیورد را در گوگل سرچ میکنیم و میبینیم چه صفحهای را در نتایج سرپ نمایش میدهد.
2. جستجو در گوگل
در این روش هم برای پیدا کردن صفحات کنیبال در گوگل نام دامنهی سایت خود را به همراه کلمه کلیدی مورد نظر خودتان طبق فرمت زیر سرچ میکنید.
“site:example.com “keyword
با اینکار تمام صفحاتی که ممکن از نظر محتوا بههم نزدیک باشند نمایش داده میشود. اگر میبینید دو صفحه یک نیاز کاربر را برطرف میکنند سعی کنید با ادغام کردن یا حذف صفحات تکراری کنیبال سایت خود را برطرف کنید.
رفع مشکل کنیبالیزیشن
بعد از تشخیص کنیبالیزیشن نوبت به نحوه رفع این مشکل میرسد. در واقع برای برطرف کردن مشکل کنیبال شما باید محتوای صفحات را آنالیز کنید و ببینید مشکل از کجاست. گاهی اوقات محتوای دو صفحه انقدر بهم نزدیک هستند که میتوان با ادغام کردنشان یک مقاله جامع و کاملتری را بدون کنیبال ارائه کرد. در بعضی موارد با کاهش چگالی کلمه کلیدی میتوان مشکل را حل کرد. افزایش لینک داخلی به صفحهی هدف یکی دیگر از روشهای حل کنیبالیزیشن میباشد. در ادامه تعدادی از مهمترین روشهایی که برای حل کنیبالیزیشن وجود دارد معرفی میشود:
1. ادغام محتوا
اگر دو صفحه دارید که از نظر محتوایی بهم نزدیک هستند؛ حتی ممکن است کلمه کلیدی آنها باهم متفاوت باشد اما از نظر برطرف کردن نیاز کاربر مشابه باشند. مثل کلمات کلیدی “اسباب بازی کودک 8 ساله” و “اسباب بازی کودک 9 ساله”.
این دو عبارت کلیدی بهتر است در یک صفحه کار شوند. اگر میبینید چنین صفحاتی دارید که میتوانید با ادغام کردن آنها صفحهی کاملتری داشته یاشید اینکار را انجام دهید. با ادغام کردن محتوا و رفع کنیبال باعث افزایش رتبهبندی سایت خود میشوید.
2. لینک داخلی
لینک سازی داخلی همیشه به گوگل کمک میکند تا کلمات کلیدی صفحات را شناسایی و همینطور صفحهی مهمتر را تشخیص دهند. وقتی از صفحهی A به صفحهی B با اگزکت کلمه کلیدی لینک داخلی میدهیم، گوگل متوجه میشود کلمه کلیدی صفحهی B چیست.
مورد بعدی اینکه از صفحهی غیرهدف به صفحهی هدف، دقیقا با همان عبارتی که کنیبال بوجود آمده است، لینک داخلی بدهید. حتی میتوانید از صفحات دیگر سایت خود لینکهای داخلی به صفحهی هدف را افزایش دهید. با اینکار به گوگل میگویید کدام صفحهی برای شما مهمتر است.
وقتی صفحهی A و صفحهی B با هم کنیبال دارند و ما میخواهیم به گوگل بگوییم صفحهی B برای ما مهمتر است؛ ما با لینک داخلی از صفحهی A به صفحهی B به گوگل میگوییم که صفحهی B برای ما مهمتر است. نکتهی قابل توجه این است که دقیقا با همان عبارتی که کنیبال بوجود آمده است لینک داخلی بدهید.
3. ریدایرکت 301
ریدایرکت 301 یکی دیگر از روشهای برطرف کردن کنیبالیزیشن است. در این روش صفحات غیر هدف باید فدای صفحهی هدف شوند تا گوگل متوجه شود کدام صفحه برای ما مهمتر است. در این روش تمام قدرت صفحهی غیر هدف انتقال پیدا میکند.
4. کنونیکال
استفاده از تگ کنونیکال هم یکی دیگر از راههای رفع کنیبالیزیشن در سئو است. اما تگ کنونیکال یک پیشنهاد از طرف شما به گوگل است که ممکن است پذیرفته یا ریجکت شود و نهایتا گوگل با تشخیص خودش صفحهی بهتر را در نتایج سرپ نشان میدهد.
ریدایرکت 301 یک راهحل قطعی است اما کنونیکال فقط یک پیشنهاد است. در روش کنونیکال شما با حفظ صفحات غیر هدف به گوگل میگویید صفحهی هدف و مهم من کدام است. اما در ریدایرکت 301 صفحات غیرهدف حذف میشوند و دیگر وجود ندارند و قدرتشان بهصورت کامل انتقال پیدا میکند.
5. آپدیت محتوا
آپدیت محتوا یکی از روشهایی است که به بهینهسازی و رشد سایت کمک بسیار زیادی میکند. حالا شما با استفاده از این روش میتوانید مشکل کنیبال خود را هم حل کنید. در آپدیت محتوای خود سعی کنید صفحهی هدف خود را برای کلمه کلیدی مورد نظر قویتر کنید.
در صفحهی غیرهدف ابتدا چگالی کلمه کلیدیای که کنیبال بوجود آمده را کاهش دهید. از نظر محتوایی بررسی کنید اگر درباره آن کلمه کلیدی پاراگرافی وجود دارد ویرایش کنید. عنوان صفحه، متادیسکریپشن، تگهای هدینگ و حتی در بعضی مواقع کل محتوای صفحه را از نو بنویسید تا مشکل کنیبال خود را حل کنید.
جمعبندی
در این مطلب بهصورت کامل توضیح دادیم cannibalization چیست و چه تاثیرات بدی بر روی رتبهبندی سایت میگذارد. تحقیق کلمه کلیدی یکی از مهمترین مراحلی است که از بوجود آمدن کنیبال در آینده پیشگیری میکند. پس هرچه این مرحله بادقت بیشتری انجام شود سایت با مشکلات کمتری مواجه خواهد شد. مقالهی دیگر ما درباره سئو تکنیکال چیست را نیز بخوانید.
سوالات متداول:
1. کنیبالیزیشن چیست؟
برای هر کلمه کلیدی فقط باید یک صفحه در سایت وجود داشته باشد. اما اگر به دلایل اشتباه، گوگل برای یک کلمه دو یا حتی سه صفحه را کاندید کند، به این اتفاق ناخوشایند کنیبالیزیشن میگویند.
2. رفع مشکل کنیبالیزیشن چگونه است؟
تعدادی از مهمترین روشهای حل کنیبالیزیشن عبارتند از: ادغام محتوا، لینک داخلی، ریدایرکت 301، کنونیکال و آپدیت محتوا.
دیدگاهتان را بنویسید