کانسپت کلمه کلیدی چیست؟ +2 روش تشخیص آن
در سئو همه چیز حول محور کلمه کلیدی میگردد. برای یک سایت پیدا کردن کلمات کلیدی هدفمند و سودآور، شناسایی مخاطبین و مهمتر از همه راضی کردن مخاطبینی که وارد سایت میشوند از مهمترین وظایفی است که باید انجام شود. در مقالات دیگر دربارهی پیدا کردن کلمات کلیدی و شناسایی مخاطبین هدف صحبت شده است. در این مطلب قصد داریم به شناسایی نیاز کاربر یا همان کانسپت کلمه کلیدی و روشهای پیدا کردن کانسپت کلمه کلیدی بپردازیم؛ که بحث بسیار مهمی میباشد. چرا که اگر نیاز کاربر بهدرستی تشخیص داده شود، کاربر راضی، گوگل راضی، صاحب سایت راضی.
کانسپت کلمه کلیدی چیست؟
کانسپت کلمه کلیدی یا user intent دقیقا به هدف و نیاز کاربر از جستجو اشاره میکند. یک کاربر اینترنتی وقتی یک عبارتی را در موتورهای جستجو مثل گوگل سرچ میکند چه هدفی دارد، یا به دنبال چه چیزی میگردد؟ پاسخ به این سوال همان مفهوم کانسپت کلمه کلیدی میباشد.
بهعنوان مثال فرض کنید یک کاربر عبارت “قیمت گوشی سامسونگ” را جستجو میکند، هدف این کاربر از سرچ این عبارت چیست؟
آیا این کاربر میخواهد بداند گوشی سامسونگ چه چیزی است؟ نه، این کاربر دقیقا میخواهد صفحهای را ببیند که انواع گوشیهای سامسونگ بههمراه قیمتهایشان نمایش داده شود.
پس اگر سایتی برای این عبارت یک مقاله بالا بلند دربارهی اینکه گوشی سامسونگ چه چیزی هست، بنویسد مسلما نمیتواند رتبهای بگیرد، چرا که این مقاله نیاز کاربر را برآورده نمیکند.
پس برای پیدا کردن کانسپت کلمه کلیدی باید دقیقا تشخیص بدهیم که کاربر از سرچ خود چه نیازی دارد و به دنبال چه چیزی میگردد و صفحهای مطابق با نیاز کاربر به او نمایش دهیم.
چرا کانسپت کلمه کلیدی مهم است؟
موتورهای جستجو مانند گوگل، بینگ، یاهو، بایدو، یاندکس و … با همدیگر در حال رقابت هستند و میخواهند سهم بیشتری در جهان را از آن خود کنند. تاکنون با اختلاف بسیار بالا بهترین موتور جستجو در جهان، موتور جستجوی گوگل شناخته شده است.
درنتیجه گوگل همیشه سعی میکند بخاطر اینکه محبوبیت خود را در جهان از دست ندهد، کاربران خود را راضی نگه دارد و بهترین محتوا از نظر کیفیت و ارتباط به سرچ کاربر را به مخاطبین خود نمایش دهد. اینجاست که اهمیت کانسپت کلمه کلیدی یا یوزر اینتنت دقیقتر مشخص میشود.
اگر صاحبین کسبوکارها میخواهند در صدر نتایج گوگل باشند باید بتوانند نیاز کاربر را برطرف کنند. وقتی نیاز کاربر برطرف شود گوگل هم سایت شما را تایید میکند و در نتایج برتر خود قرار میدهد.
کاربرد کانسپت کلمه کلیدی
کاربران بوسیلهی عبارتهایی که سرچ میکنند نیازهای خود را مطرح میکنند و موتورهای جستجو نزدیکترین و بهترین محتوایی که موجود باشد را به آنها نمایش میدهند. گاهی اوقات کاربران یک نیاز را به دو شکل مطرح میکنند، به مثالهای زیر توجه کنید:
سرچ اول: بهترین گوشی موبایل از نظر قیمت – سرچ دوم: بهترین گوشی موبایل با قیمت مناسب
سرچ اول: آموزش ساخت اپل آیدی – سرچ دوم: چگونه اپل آیدی بسازم
سرچ اول: تیپ زمستانی دخترانه – سرچ دوم: استایل زمستانی دخترانه
نیاز مخاطبی که سرچ اول را انجام داده و نیاز مخاطبی که سرچ دوم را انجام داده دقیقا در یک صفحه برطرف میشود. پس اگر هنگام تحقیق کلمات کلیدی هم کانسپت ها به درستی تشخیص داده شوند که اوکی، اما اگر برای دو عبارتی که یک جواب دارد دو صفحه ایجاد شود، بعدا گوگل نمیداند کدام صفحه را به مخاطب نمایش دهد و قدرت صفحهی شما تقسیم بر دو میشود. پس اکنون دیگر کاربرد کانسپت کلمه کلیدی را میدانید.
بررسی کانسپت کلمه کلیدی
همانطور که در مقالهی کلمه کلیدی چیست توضیح داده شد، کلمات کلیدی همان عبارتهایی هستند که کاربران در گوگل آن را جستجو میکنند. متخصصین سئو در شروع کار برای هر سایتی تحقیق کلمات کلیدی انجام میدهند و کلمه کلیدیهای هدفمند و مرتبط برای آن سایت را استخراج میکنند.
پس از بدست آوردن لیست کلمات کلیدی نوبت به تشخیص کانسپت کلمات کلیدی میرسد. قبل از اینکه روش تشخیص کانسپت کلمه کلیدی را توضیح دهیم، باید صفحات یک سایت و انواع جستجوهای کاربر را بشناسیم.
انواع صفحات یک سایت از نظر ساختاری
یک سایت از نظر ساختاری چندین مدل صفحه دارد که باید آنها را بشناسیم:
- صفحه اصلی یا هومپیج
- لندینگ پیج
- صفحه دستهبندی محصولات
- صفحه محصول
- مقاله
- و …
انواع کلمات کلیدی بر اساس نیاز کاربر
طبق تحقیقات 99% از جستجوهای کاربران در 4 دستهبندی زیر قرار میگیرند:
- اطلاعاتی (informational)
- تجاری (commercial)
- معاملاتی (transactional)
- ناوبری (navigational)
یعنی اینکه یک کاربر وقتی عبارتی را سرچ میکند یا بهدنبال کسب اطلاعات و آگاهی است (کلمات کلیدی informational)، یا در مرحلهی بررسی و مقایسه برای خرید است (کلمات کلیدی commercial) و در حالت سوم هدف کاربر از سرچ خرید یک محصول یا خدمت میباشد (کلمات کلیدی transactional) و در آخرین حالت کاربر دقیقا یک برند مشخص یا یک لوکیشن خاص را مد نظر دارد (کلمات کلیدی navigational). به مثال زیر توجه کنید:
یک نفر قصد خرید یک گوشی موبایل از برند سامسونگ را دارد، دستهبندی کلماتی که سرچ میکند به این صورت است:
در مقالهی انواع کلمات کلیدی در سئو برای تمام این موارد مثالها و توضیحات بیشتری ارائه شده است که مطالعهی آن را به شما پیشنهاد میکنیم.
روش های تشخیص کانسپت کلمات کلیدی
روش اول: بررسی محتوای نتایج صفحه اول گوگل
پس از تحقیق کلمات کلیدی برای هر عبارت باید کانسپت آن مشخص شود. برای تشخیص کانسپت یک کلمهی کلیدی آن عبارت را در گوگل جستجو میکنیم و نتایج صفحه اول را بررسی میکنیم. چرا که نتایج صفحه اول گوگل حتما مورد تایید کاربران بودهاند که الان در این جایگاه هستند.
بهعنوان مثال میخواهیم کانسپت کلمه کلیدی “قیمت گوشی سامسونگ” را پیدا کنیم؛ وقتی این عبارت را در گوگل سرچ کنیم و تکتک سایتها را باز کنیم، میبینیم که تمام سایتها صفحهی دستهبندی انواع گوشیهای سامسونگ را به ما نشان میدهند؛ در نتیجه اینجا مشخص میشود که کانسپت این عبارت صفحهی دستهبندی میباشد؛ و ما هم باید برای این عبارت یک صفحهی دستهبندی تارگت کنیم.
مثال دیگری میزنم؛ اگر عبارت “بهترین گوشی سامسونگ” را سرچ کنید خواهید دید که نتایج گوگل مقالات جامع و کاملی از مشخصات بهترین گوشیهای سامسونگ میباشد. در مثال قبل کاربر در مرحلهی خرید بود و قصد مشاهدهی قیمتها را داشت. اما در این مثال کاربر هنوز در مرحلهی تحقیق و بررسی میباشد؛ پس کانسپت این عبارت مقاله است. مقالهای جامع که بهترین و جدیدترین گوشیها را به او معرفی کند.
شاید بهنظر کار سختی بیاید که تمام لینکهای صفحه اول گوگل را باز کنید و ببینید رقبا چه محتوایی تولید کردهاند؛ اما این کار را فقط زمانی که در شروع کار هستید و تجربهی کمی دارید باید انجام دهید، پس از مدتی که تجربه کسب کردید، در اکثر اوقات فقط با خواندن عنوانهای صفحهی اول میتوانید متوجه شوید کانسپت کلمه کلیدی چه چیزی است و نیاز به باز کردن و بررسی صفحات ندارد.
روش دوم: پیدا کردن urlهای تکراری
روش دوم تشخیص کانسپت کلمه کلیدی پیدا کردن urlهای تکراری است. در این روش مثلا دو عبارت کلیدی A و B وجود دارند که میخواهیم ببینیم این کلمات هم کانسپت هستند یا خیر. هر دو عبارت را در دو تب (tab) جداگانه در گوگل سرچ میکنیم و با همدیگر مقایسه میکنیم. بررسی میکنیم در صفحه اول گوگل چه تعداد urlهای تکراری وجود دارد. اگر تعداد urlهای تکراری به نسبت urlهای غیرتکراری بیشتر بود متوجه میشویم این دو عبارت باهمدیگر هم کانسپت هستند. و برعکس اگر تعداد urlهای غیرتکراری بیشتر بود یعنی اینکه این دو عبارت باهمدیگر هم کانسپت نیستند و باید برای هرکدام صفحهی جداگانه وجود داشته باشد. در دورهی آموزش خصوصی سئو سپید آکادمی با مثالهای زیادی کانسپت کلمه کلیدی به شما آموزش داده میشود جهت کسب اطلاعات بیشتر به صفحهی دوره مراجعه فرمایید.
نتیجهگیری
در این مطلب گفتیم که برای پیدا کردن پاسخ کانسپت کلمه کلیدی چیست باید تشخیص دهید که دقیقا نیاز کاربر از سرچ آن کلمهی کلیدی چه بوده است. کاربر برای پیدا کردن چه موضوعی این عبارت را جستجو کرده است. آیا هدف کاربر گرفتن اطلاعات است یا خرید یک محصول. پاسخ به این سوالات بهاضافهی بررسی صفحه اول گوگل به شما کمک میکند تا کانسپت هر کلمهی کلیدی را به راحتی تشخیص دهید. در صورتی که هنوز ابهامی یا سوالی پیرامون این موضوع دارید در پایین همین صفحه سوال خود را مطرح کنید، ما در سریعترین زمان ممکن آن را پاسخ خواهیم داد. پیشنهاد میشود مقالهی دیگر ما با موضوع چگونه سئوکار شویم را نیز مطالعه فرمایید.
سوالات متداول:
1. کانسپت کلمه کلیدی چیست؟
کانسپت کلمه کلیدی دقیقا به هدف و نیاز کاربر از جستجو اشاره میکند. یک کاربر اینترنتی وقتی یک عبارتی را در موتورهای جستجو مثل گوگل سرچ میکند چه هدفی دارد، یا به دنبال چه چیزی میگردد؟ پاسخ به این سوال همان مفهوم کانسپت کلمه کلیدی میباشد.
2. روش های تشخیص کانسپت کلمات کلیدی کدامند؟
بررسی محتوای نتایج صفحه اول گوگل و پیدا کردن آدرس های تکراری.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
متخصص سئو کیست؟ + وظایف کارشناس سئو چیست؟
الگوریتم اسپم برین گوگل چیست و چگونه کار میکند؟
الگوریتم MUM چیست + روش کار الگوریتم مام گوگل
الگوریتم Helpful Content گوگل چیست + آپدیت جدید
هرس محتوا چیست؟ دلیل اهمیت + مزایای هرس محتوایی
نرخ کلیک چیست + 5 روش افزایش نرخ کلیک
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام روزتون بخیر باشه
ببخشید اگر ما دو تا پست تولید کرده باشیم و بعدا بفهمیم کلمات هم کانسپت بودن چه اتفاقی میفته؟ الان چیکارشون کنم؟
سلام ممنونم
اگر دو تا کلمه باهم هم کانسپت باشن ولی دو تا مقاله جدا براشون کار بشه، اینا باهم کنیبال پیدا میکنن.
الان اگر ایندکس نشدن که مطالب دوتا پست رو باهم ادغام کن و یکی از urlها رو حذف کن (توجه کن که ایندکس نشده باشه)
اگر هردوتاشون ایندکس شدن و توی سرچ کنسول کوئری گرفتن، بررسی کن ببین کدومشون وضعیت بهتری داره؟ اونی که وضعیت بدتری داره رو ریدایرکت کن رو صفحه بهتره (محتواشم قبل از ریدایرکت ببر توی صفحهای که بهتر بود)
اگر ایندکس شده بودن ولی کوئری نداشتن، بازم محتواها ادغام بشه اونی که ضعیفتره دیایندکس بشه
چقدر عکس اولی که گذاشتید بنظرم جالب و جذاب اومد
ممنونم از توجهتون
درود ممنون از مطلب خوبتون. من تازه فهمیدم کانسپت کلمه کلیدی یعنی چی. خیلی خوب توضیح دادین. سپاس
سلام خوشحالم راضی بودین