url چیست؟ چگونه url بسازیم؟ [ویدیو عملی+ آموزش url بهینه]
در این مطلب قصد داریم دربارهی اینکه URL چیست و از چه بخشهایی تشکیل شده است صحبت کنیم و در ادامه مهمترین نکاتی که برای ساختن یک یو آر ال بهینه باید رعایت کنیم را توضیح خواهیم داد. پس با یکی دیگر از مقالات سپید آکادمی همراه ما باشید.
URL چیست؟
در توضیح اینکه url مخفف چیست باید بگوییم URL مخفف (Uniform Resource Locator) میباشد به معنی آدرس یک صفحه در فضای اینترنت است. هر url مانند یک شناسه، مخصوص یک صفحه است و از چند بخش تشکیل میشود که در ادامه توضیح خواهیم داد. به عنوان مثال به یو آر آل یا آدرس زیر توجه نمایید.
https://www.domainname.com/path
هر آدرس از پروتکل (http یا https)، نام دامنه (domain name) و مسیر (subdirectory+file name) تشکیل شده است. در ادامه به توضیح اجزای url میپردازیم:
اجزای url
1. پروتکل (Protocol):
پروتکل مجموعهای از قوانین و سیاستهای ارتباطی برای رایانهها میباشد. بهعبارت دیگر به قوانین و استانداردهایی که برای ارتباط بین رایانهها با یکدیگر و ارتباط با یک شبکه داخلی یا خارجی گذاشته میشود، پروتکل میگویند. در اینترنت انواع متفاوتی از پروتکلها را داریم که در این بحث فقط به دو پروتکل http و https میپردازیم.
پروتکل http و https پروتکلهای رایج سایتهای اینترنتی میباشند که توسط شرکتهای ارائه دهنده هاست به مشتریان ارائه میشوند. پروتکل https دارای ssl می باشد که برای سایتهای امن از آنها استفاده میشود و یکی از فاکتورهای سئو نیز محسوب میشود.
2. نام دامنه (Domain Name):
نام دامنه همان آدرس سایت شما است. اگر سایت خود را به عنوان دفتر کار خود در فضای اینترنت در نظر بگیرید، نام دامنه همان آدرس دفتر کارتان میباشد. نام دامنه از سه بخش سابدامین، روتدامین و پسوند دامنه (tld) تشکیل میشود.
سابدامین یا زیردامنه (sub domain):
زیردامنه در واقع یک زیرمجموعهای از دامنهی اصلی است. بهعنوان مثال گاهی مدیریت سایت تصمیم میگیرد بخش وبلاگ سایت خود را به زیر دامنه اختصاص دهد، در این مواقع از سابدامین استفاده میشود. از زیردامنه برای تفکیک و بخشبندی سایت میتوان استفاده کرد.
روتدامین (root domain):
این قسمت همان جایی است که اطلاعات اصلی سایت در آنجا قرار دارد.
دامنه سطح بالا (TLD):
tld بهعبارت ساده همان پسوند دامنه است. پسوندهایی از جمله .ir- .com – .net – .edu – .gov و …
tld ها را میتوانیم به عنوان دستهبندی برای وبسایتها در نظر بگیریم. به عنوان مثال .ir دامنه سطح بالا یاtld مخصوص کشور ایران است.
3. subdirectory:
سابدایرکتوری یا سابفولدر به پوشههای داخل سایت میگویند. در تصویر اجزای url قسمت blog همان پوشهی مقالات میباشد.
4. نام فایل (file name):
و در آخر به نام فایل مورد نظر میرسیم. نام فایل میتواند یک صفحه html باشد، میتواند نام یک عکس یا ویدیو یا هرچیز دیگری که کاربر آن را جستجو کرده باشد.
اهمیت url در سئو
یو آر ال ها به سه دلیل در سئو اهمیت دارند که باید در ساخت url به آنها توجه کنید:
افزایش تجربه کاربری
وقتی یک url به خوبی ساخته شده باشد، هم کاربر و هم موتور جستجو به راحتی متوجه خواهند شد که صفحهی مورد نظر در مورد چه موضوعی است. به عنوان مثال آدرس زیر به به طور دقیق صفحه مقصد خود را توصیف میکند.
https://domainname.com/what-is-a-url/
رتبهبندی
url یکی از فاکتورهای سئو میباشد که تاثیر خیلی جزئی روی رتبهبندی سایت دارد. موتورهای جستجو به دامنه بهصورت کلی اعتبار میدهند، اما استفاده کردن از کلمه کلیدی صفحه در url جزو موارد پیشنهاد شده میباشد.
لینکدهی
وقتی یک url به خوبی ساخته شده باشد، هنگام لینکسازی در وبلاگها، شبکههای اجتماعی و … کارآمدتر میباشد. فرض کنید در یک صفحه یک url بهینهنشده، بدون قالب گذاشته شده باشد، قطعا کاربر تمایلی به کلیک کردن روی آن لینک را ندارد. اما یک url بهینه حتی اگر بدون قالب نمایش داده شود، بهعلت خوانایی به کاربر میگوید قرار است با کلیک کردن به چه صفحهای برسد، درنتیجه احتمال کلیک کردن توسط کاربر بالاتر میباشد. پیشنهاد میشود مقالهی دیگر ما درباره اصول سئو تکنیکال را نیز بخوانید.
یو آر ال مناسب سئو
حالا که میدانید urlچیست؟ شاید این پرسش شما هم باشد که چگونه url بسازیم؟ برای ساختن یک آدرس بهینه به نکات زیر توجه فرمایید:
استفاده از کلمه کلیدی
موتورهای جستجو مثل گوگل برای درک و شناسایی کلمه کلیدی یک صفحه از تگ تایتل، انکرتکستهای لینکهای ورودی به صفحه، محتوای صفحه و دیگر المانهای موجود استفاده میکنند. Urlهم یکی از همان المانها میباشد که اگر بهینه شده باشد به درک و شناسایی کلمه کلیدی صفحه کمک میکند.
درنتیجه یو آر ال سئو فرندلی یا مناسب سئو باید شامل کلمه کلیدی باشد. وقتی یک url شامل کلمه کلیدی است به گوگل میگوید موضوع این صفحه دربارهی چیست. اگر دربارهی شناسایی کلمه کلیدی به اطلاعات بیشتری نیاز دارید پیشنهاد میشود مقالهی کلمه کلیدی چیست را بخوانید.
استفاده از خط فاصله بین کلمات
بین کلمات خود از خط فاصله استفاده کنید که به گوگل بفهمانید اینها کلمات مجزا هستند:
https://sepidacademy.com/what-is-a-url/
اگر ما از خط فاصله استفاده نکنیم و آدرس خود را به صورت زیر بنویسیم:
https://sepidacademy.com/whatisaurl/
خواندن این آدرس و درک آن برای کاربران و موتورهای جستجو قطعا دشوار خواهد بود. پس به همین خاطر است که گوگل میگوید در url های خود از آندرلاین (_) و فاصله ( ) استفاده نکنید و استفاده کردن از خط فاصله (-) را بهعنوان یک روش استاندارد برای جداسازی کلمات در url پیشنهاد میکند.
کوتاه بودن
url ها باید کوتاه و با معنی باشد. آدرسهای بلند و طولانی موتورهای جستجو را گیج میکنند. نتایج تحقیقات گوگل نشان میدهد ارتباط مستقیمی بین url های کوتاه رتبههای بالا وجود دارد.
اما قطعا همه میدانیم که فقط داشتن url کوتاه به گرفتن رتبههای برتر کمک نمیکند، بلکه استفاده کردن از آدرسهای کوتاه در کل سایت به گوگل کمک میکند تا تمام صفحات سایت را پیدا کرده و کراول کند.
استفاده کردن از حروف کوچک
اکثر سرورها با حروف کوچک و بزرگ مشکلی ندارند اما بعضیها آنها را متفاوت میخوانند. پس برای جلوگیری از تداخل و افزایش خوانایی پیشنهاد میشود urlهای خود را بهصورت یکدست با حروف کوچک بنویسید.
عدم استفاده از تاریخ در urlها
در گذشته این مورد بسیار رایج بود که تاریخ انتشار مطلب در urlها درج میشد؛ اما این مورد از چند جهت ایراد دارد. اول اینکه استفاده از تاریخ باعث طولانی شدن آدرس صفحه میشود. دوم اینکه برای آپدیت کردن صفحه به مشکل بر خواهید خورد. بهعنوان مثال وقتی یک مقالهای راجب بهترین گوشیهای سامسونگ 2022 نوشتهاید اگر در سال 2023 قصد آپدیت کردن آن صفحه را داشته باشید، تاریخ موجود در url با تاریخی که در تگ تایتل یا محتوا استفاده شده است متفاوت خواهد بود و همین مورد باعث سردرگمی موتور جستجو خواهد شد.
جهت یابی
یک url بهینه و سئو فرندلی به کاربر و موتور جستجو کمک میکند متوجه شود در چه مرحلهای از ساختار یک سایت قرار دارد و با برگشتن به مرحلهی قبل یا رفتن به مرحلهی بعد، به کجا قرار است هدایت شود. بهعنوان مثال آدرس زیر خودش مسیر را برای کاربر و موتور جستجو کاملا واضح توضیح میدهد.
https://domain.com/seo/on-page-seo/seo-content/
کل تایتل را در url نگذارید
همانطور که قبلا هم گفته شد سعی کنید فقط کلمه کلیدی صفحه را در url قرار دهید و از طولانی کردن آن خودداری نمایید. پس با توجه به همین نکته وقتی کل تایتل را در url صفحه میگذارید علاوه بر طولانی کردن آدرس، اگر قصد داشته باشید تغییراتی در صفحه ایجاد کنید، مثلا محتوای صفحه را به یک لیست دایرکتوری یا بررسی یک مورد خاص تبدیل کنید، url صفحه با تایتل جدید تداخل ایجاد میکند و باعث سردرگمی موتورهای جستجو و گاها کاربران میشود.
نتیجهگیری
در این مقاله به موضوع url چیست پرداختیم و به طور مفصل توضیح دادیم که یو آر ال چیست. یو آر ال به معنی آدرس یک صفحه در فضای اینترنت است. در پاسخ به پرسش url چگونه بسازیم؟ گفتیم که برای ساخت یک url بهینه و سئو فرندلی سعی کنید از کلمه کلیدی در آدرس صفحه خود استفاده کنید، url کوتاه بسازید، از خط فاصله در بین کلمات url خود استفاده کنید و از تاریخ و کلمات اضافه در آدرسهای خود بههیچ عنوان استفاده نکنید. منبع
سوالات متداول:
1. url چیست؟
URL که مخفف (Uniform Resource Locator) میباشد به معنی آدرس یک صفحه در فضای اینترنت است. هر url مانند یک شناسه، مخصوص یک صفحه است.
2. چگونه url بسازیم؟
برای ساختن یک url بهینه به نکات زیر توجه فرمایید: استفاده از کلمه کلیدی، استفاده از خط فاصله بین کلمات، کوتاه بودن، استفاده کردن از حروف کوچک، عدم استفاده از تاریخ در urlها و …
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
متخصص سئو کیست؟ + وظایف کارشناس سئو چیست؟
الگوریتم اسپم برین گوگل چیست و چگونه کار میکند؟
الگوریتم MUM چیست + روش کار الگوریتم مام گوگل
الگوریتم Helpful Content گوگل چیست + آپدیت جدید
هرس محتوا چیست؟ دلیل اهمیت + مزایای هرس محتوایی
نرخ کلیک چیست + 5 روش افزایش نرخ کلیک
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام فقط میخواستم بهت بگم که مقالهای که نوشتی برام خیلی مفید بود. فهمیدم که url اصلا چیز پیچیدهای نیست. از زحمتی که کشیدی ممنونم.
سلام خوشحالم که راضی بودین.