سایت مپ چیست؟ اهمیت Sitemap در سئو
نقشه سایت به گوگل کمک میکند تا معماری سایت را بهتر درک کند و وقتی صفحهی جدیدی ساخته میشود یا تغییراتی در سایت اعمال میشود سریعتر متوجه تغییرات شود. در این مقاله ابتدا خواهیم گفت سایت مپ چیست، سپس اهمیت سایت مپ در سئو را بررسی خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید.
سایت مپ چیست؟
سایت مپ نقشهی سایت است که به موتورهای جستجو کمک میکند صفحات سایت را ابتدا پیدا کنند، سپس کراول و در نهایت ایندکس کنند. یکی دیگر از کارهایی که سایت مپ انجام میدهد این است که صفحات مهم را به موتورهای جستجو معرفی کند.
چهار نوع سایت مپ وجود دارد:
Normal XML Sitemap: رایجترین نوع نقشه سایت است که به صورت یک فایل XML میباشد و به تمام صفحات سایت لینک می دهد.
Video Sitemap: به طور خاص برای کمک به گوگل در درک محتوای ویدیویی در صفحات سایت استفاده می شود.
News Sitemap: به گوگل کمک می کند تا محتوای سایت هایی را که برای Google News تأیید شدهاند پیدا کند.
Image Sitemap: به گوگل کمک می کند تا همهی تصاویر موجود در سایت را پیدا کند.
اهمیت ایجاد sitemap چیست؟
موتورهای جستجو مثل گوگل، یاهو، بینگ و … با کمک سایت مپ صفحات مختلف سایت را پیدا میکنند.
خزندههای گوگل و دیگر موتورهای جستجو با کمک لینک سازی داخلی میتوانند تا حد زیادی صفحات وبسایت را شناسایی کنند؛ اما سایت مپ باعث میشود این کار سریعتر اتفاق بیفتد.
بهعنوان مثال وقتی یک سایت تازه راهاندازی شده است و تعداد لینکهای خارجی آن کم است، اینجا نقشهی سایت به گوگل کمک میکند تا صفحات جدید را سریعتر پیدا کند.
انواع سایت مپ
همانطور که قبلا گفتیم چهار نوع سایت مپ وجود دارد؛ اما دو نوع سایت مپ در سئوی فنی کاربردیتر هستند که این دو نوع را در ادامه معرفی می کنیم:
XML Sitemap
سایت مپ XML فایلی است که آدرس تمام صفحات سایت، ویدیوها، تصاویر و فایلهای مهم سایت را در اختیار گوگل قرار میدهد تا رباتهای گوگل راحت در سایت بخزند و تمام صفحات را ببینند.
سایت مپ علاوه بر اطلاعات فوق، جزئیات دیگری را نیز به گوگل نشان میدهد. بهعنوان مثال تاریخ آخرین بهروزرسانی صفحات، تاریخ ایجاد صفحات جدید و اگر محتوا به زبان دیگری در دسترس است، آن را هم در اختیار گوگل قرار میدهد.
پس همانطور که گفتیم در نقشهی سایت XML میتوان آدرس تمام محتواها مانند صفحات، ویدیوها، تصاویر و محتواهای مرتبط با اخبار را قرار دارد.
نقشه سایت باید از مواردی مثل صفحات با محتوای تکراری، صفحات نوایندکس، صفحات ریدایرکت، صفحات دارای ارور 404 و خطاهای سرور، صفحات ثبت نام یا پرداخت، صفحات با url غیر رسمی و … خالی باشد زیرا باید بودجه خزش یک وب سایت را درست و هوشمندانه مصرف کرد و خزندههای گوگل را به سمت صفحات اصلی و مهمتر هدایت نمود.
HTML Sitemap
سایت مپ XML با هدف گوگل ایجاد و برای ایندکس شدن استفاده میشود؛ اما هدف از ایجاد سایت مپ HTML نمایش سلسله مراتب سایت به کاربران است. نقشه سایت HTML باید در جایی از سایت قرار بگیرد که کاربر به راحتی به آن دسترسی داشته باشد و بتواند ببیند. معمولا سایت مپ HTML را در فوتر سایت قرار میدهند. پیشنهاد میشود جهت مطالعهی آموزش صفر تا صد سئو رایگان کلیک کنید.
تفاوت نقشه سایت XML و HTML
تفاوتهای کلیدی بین این دو نقشه سایت چیست؟ تفاوت های اصلی بین این دو را در ادامه بررسی میکنیم:
XML
- هدف XML Sitemaps گوگل و دیگر رباتها هستند.
- سلسله مراتبی وجود ندارد.
- جهت ایندکس شدن صفحات استفاده میشود.
- در سرچ کنسول گوگل ثبت میشود.
HTML
- هدف HTML Sitemaps کاربران هستند.
- باید از سلسله مراتب استفاده کرد.
- در سرچ کنسول گوگل جایی برای ثبت سایت مپ HTML وجود ندارد.
نحوه ساخت سایت مپ
ساخت نقشه سایت در وردپرس
اگر سایتتان با وردپرس طراحی شده است برای ایجاد سایت مپ میتوانید از یکی از سه افزونهی زیر استفاده کنید:
- Google XML Sitemaps
- yoast seo
- rank math
اگر یکی از افزونههای سئوی وردپرس (یوآست یا رنکمث) را نصب داشته باشید دیگر نیازی به نصب افزونهی Google XML Sitemaps ندارید. در تنظیمات افزونههای سئو میبایست گزینهی مربوط به نقشه سایت را فعال کنید.
در صورتی که افزونه سئو نصب ندارید میتوانید از افزونهی Google XML Sitemaps استفاده کنید. افزونهی Google XML Sitemaps یکی از بهترین افزونههای ساخت سایت مپ میباشد.
هر سه افزونهی فوق سایت مپ داینامیک تولید میکنند؛ یعنی وقتی شما صفحهی جدید ایجاد کنید نیازی نیست بهصورت دستی آدرس صفحه را به سایت مپ اضافه کنید، بلکه بهصورت اتوماتیک آدرس صفحه به فایل سایت مپ اضافه میشود.
ساخت sitemap با ابزارهای آنلاین
اگر سایتتان وردپرسی نیست اصلا جای نگرانی وجود ندارد شما میتوانید با استفاده از ابزارهای آنلاین مثل xml-sitemaps.com سایت مپ خود را ایجاد کنید.
کافیست وارد لینک فوق شوید و آدرس سایت خود را وارد کنید، در کوتاهترین زمان سایت مپ شما تولید میشود. فقط به این نکته توجه کنید که در این روش شما یک سایت مپ استاتیک دارید؛ یعنی در نقشه سایت فعلی فقط صفحاتی که تا الان ساخته شدهاند وجود دارند؛ و در صورتی که شما یک صفحهی جدید ایجاد یا حذف کنید باید دوباره سایت مپ خود را با استفاده از همین ابزار مجدد تولید و در گوگل ثبت کنید. پیشنهاد میشود جهت انجام خدمات سئو سایت با متخصصین سپید آکادمی تماس حاصل فرمایید.
ثبت سایت مپ در گوگل
بعد از اینکه سایت مپ شما آماده شد باید فایل XML را در گوگل ثبت کنید.
1. ابتدا وارد سرچ کنسول گوگل میشوید.
2. سپس در منوی سمت چپ سرچ کنسول وارد قسمت Sitemaps میشوید.
3. اگر قبلا نقشه سایت خود را در گوگل ثبت کرده باشید لیستی از نقشههای تایید شده را خواهید دید. در غیر اینصورت آدرس سایت مپ ایجاد شده را در این قسمت قرار دهید و دکمهی SUBMIT را کلیک کنید. معمولا آدرس سایت مپ به فرمت زیر است:
https://sepidacademy.com/sitemap.xml
4. اگر همه چیز به درستی پیش رفته باشد باید در قسمت وضعیت Success را ملاحظه کنید.
جمعبندی
همانطور که نقشهها همیشه کمک میکنند که ما مسیر خود را بهدرستی پیدا کنیم، نقشه سایت هم چنین نقشی را برای باتهای گوگل ایفا میکند. داشتن سایت مپ برای هر سایتی ضروری نیست اما ایجاد کردنش هم مطمعنا هیچ ضرری ندارد بلکه برای سایتهای بزرگ و جدید خیلی هم مفید است.
در پاسخ به پرسش سایت مپ چیست گفتیم که سایت مپ به موتورهای جستجو کمک میکند تا به دورترین صفحات سایت ما هم سر بزنند و تمام صفحات ما را ببینند. وجود سایت مپ باعث میشود موتورهای جستجو خیلی سریعتر از حالت معمول متوجه تغییرات سایت ما شوند. منبع
دیدگاهتان را بنویسید