سئو تکنیکال چیست؟ [چک لیست Technical SEO]
سئو تکنیکال یا سئو فنی یکی از مهمترین قسمتهای پروژه سئو است. سئو تکنیکال بهقدری اهمیت دارد که اگر بهدرستی انجام نشود، تمام زحمات شما در قسمتهای دیگر اعم از سئو محتوا و سئو خارجی را بههدر میدهد. تکنیکال سئو شامل بهبود سرعت سایت، هاست، سایت مپ، فایل robots.txt و … میشود؛ که در این مطلب بهصورت اختصاصی بهاین موارد میپردازیم. ابتدا خواهیم گفت سئو تکنیکال چیست و چطور تکنیکال سایت خود را بهبود بخشیم و در انتها چک لیست سئو تکنیکال را در اختیار شما قرار خواهیم داد. پس تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
سئو تکنیکال چیست؟
سئو تکنیکال شامل مواردی میشود که رعایت کردن و انجام دادن این فاکتورها باعث میشود رباتهای موتورهای جستجو، سایت ما را بهتر و صحیحتر ببینند، ایندکس کنند و نهایتا به محتوای ما رتبه دهند. فرض کنید یک صفحهی بسیار ارزشمند آماده کردهاید که تمامی موارد سئو محتوا هم رعایت شده است؛ محتوا بسیار عالی و یونیک است، لینکسازی به درستی انجام شده، تصاویر عالی آپلود شده و غیره؛ اما تکنیکال سایت مشکل دارد، در اینجا ممکن است اصلا گوگل این محتوای ارزشمند را بهخاطر مشکلات تکنیکال نبیند که بخواهد به آن رتبهای اختصاص دهد. پس عدم رعایت فاکتورهای سئو تکنیکال میتواند باعث شود صفحه یا حتی سایت بهطور کامل دیده نشود.
چرا سئو تکنیکال اهمیت دارد؟
در ابتداییترین حالت باید موتورهای جستجو از وجود سایت ما مطلع شوند (ما را ببینند)، کراول کنند و سپس ایندکس کنند. و تا زمانی که سایت ما ایندکس نشود هیچ اتفاقی برای آن نمیافتد. نه وارد رتبهبندی گوگل میشود نه ترافیکی روی سایت میآید و نه فروشی اتفاق میافتد. پس اهمیت سئو تکنیکال واضح و مشخص است. با انجام فاکتورهای سئو تکنیکال سایت ما توسط موتورهای جستجو دیده میشود و ادامهی داستان. اگر تمایل دارید بدانید چگونه سئو کار شویم یا وظایف یک متخصص سئو چیست؟ پیشنهاد میشود مقالهی دیگر ما دراین زمینه را مطالعه فرمایید.
تکنیکال سئو شامل چه مواردی میشود؟
حالا که میدانیم سئو فنی چیست و چرا اهمیت دارد به فاکتورهای سئو تکنیکال میپردازیم. سئو تکنیکال فقط به کراول و ایندکس شدن صفحات سایت ختم نمیشود؛ بلکه برای بهبود سئو تکنیکال باید موارد زیر را بهینه کنیم:
1. سرعت سایت
سرعت سایت یکی از عوامل بسیار مهم در سئو میباشد بهطوریکه مستقیما روی رتبهبندی سایت تاثیر میگذارد. وقتی کاربر وارد یک سایت میشود اگر به هر دلیلی سرعت لود صفحه بالا باشد قطع به یقین صفحه توسط کاربر بسته میشود و تمام. تنها در موارد استثنا کاربر منتظر میماند تا صفحه لود شود، مواردی از قبیل برند بودن یا دلایل شخصی کاربر.
فرض کنید کاربر وارد سایت دیجیکالا میشود و صفحهی مورد نظر با تاخیر لود میشود، در اینجا بهدلیل برند بودن شاید کاربر زمان بیشتری منتظر بماند، اما وقتی یک سایتی برند نیست، کاربر هیچ دلیلی برای انتظار کشیدن ندارد، سریعا صفحهی سایت شما را میبندد و بهسراغ سایت بعدی میرود. در ادامه روشهای ساده برای افزایش سرعت سایت را خواهیم گفت که با اجرای آنها تاثیر شگفتانگیزی در سرعت سایت خود خواهید دید.
I. کاهش حجم تصاویر
تصاویر با سایز و حجم نامناسب صفحهی سایت شما را سنگین میکنند درنتیجه سرعت لود صفحه افزایش پیدا میکند. یکی از سادهترین کارهایی که میتوانید انجام دهید این است که قبل از استفاده از تصاویر، سایز عکس خود را متناسب با جایی که میخواهید عکس را نمایش دهید، تنظیم کنید و سپس با استفاده از افزونه یا سایتهای آنلاین حجم تصویر خود را کاهش دهید. تمام نکات مهم در مورد آموزش سئو تصاویر در مقالهای دیگر به تفصیل گفته شده است که مطالعهی آن را به شما پیشنهاد میکنیم.
پس ابتدا سایز تصویر خود را تنظیم کنید، سپس با استفاده از سایتهای imagecompressor.com یا tinypng.com عکس خود را فشره کنید. برای فشردهسازی تصاویر در سایتهای وردپرسی میتوانید از پلاگینهای WP Smush یا افزونه Compress JPEG & PNG images استفاده کنید.
II. نصب افزونهی سرعت
افزونههای زیادی برای افزایش سرعت وجود دارد که متناسب با شرایط کلی و وبسرور سایت باید بررسی شود کدام افزونه متناسب با سایت شما است. افزونههای راکت، لایتاسپیدکش، W3 total cache و … افزونههای بسیار عالی برای افزایش سرعت سایتهای وردپرسی هستند که بعد از نصب یکی از این افزونهها تنظیمات مربوط به کاهش حجم فایلهای CSS و JS را انجام دهید؛ این کار باعث میشود فایلهای CSS و JS سایت شما مینیفای شود. مینیفای شدن به این معنا است که علاوه بر اینکه حجم فایلها کاهش مییابد، تعداد ریکوئستهایی که به سرور داده میشود نیز پایین میآید، که هر دو تاثیر بسیار خوبی بر روی سرعت سایت میگذارند.
در تنظیمات مربوط به افزونههای سرعت میتوانید لیزی لود تصاویر خود را فعال کنید؛ با اینکار تصاویر صفحه همان ابتدای کار لود نمیشوند و هرگاه کاربر صفحه را اسکرول کرد تصاویر بعدی بهترتیب لود میشوند. فعالسازی لیزی لود باعث میشود سرعت لود اولیه بالا رود بهدلیل اینکه لازم نیست در همان ابتدای کار همهی تصاویر صفحه لود شوند.
بعد از اعمال تغییراتی که در بالا گفته شد برای بررسی سرعت سایت و تکتک صفحات خود میتوانید از سایت جیتیمتریکس یا پیجاسپید استفاده کنید و وضعیت سرعت سایت خود را ملاحظه کنید.
2. فایل robots.txt
فایل robots.txt فایلی هست که به کمک آن میتوان دسترسی کروالرها را مدیریت کرد. خزندههای موتورهای جستجو به صورت پیشفرض مجاز هستند تمام صفحات سایت را کروال کنند؛ ما با استفاده از این فایل میتوانیم مشخص کنیم کدام صفحات کروال نشوند.
گاها ما تصمیم میگیریم بعضی از صفحات سایتمان مثل صفحهی wp-admin یا هر صفحهی دیگری توسط موتورهای جستجو کروال نشوند؛ در اینجا فقط کافیاست در فایل robots.txt که یک فایل متنی میباشد دستور Disallow: /wp-admin/ را بنویسیم. این دستور به کروالها میگوید شما اجازهی خزش ندارید. فایل robots.txt در پوشهی public_html قرار دارد.
3. صفحات 404 و بررسی لینکهای شکسته
صفحات 404 به صفحاتی گفته میشود که قبلا وجود داشتند و ایندکس هم شدند ولی الان به دلایلی حذف شدهاند. بهطور مثال فرض کنید ما قبلا یک صفحه با موضوع آموزش سئو کاربردی ایجاد کردیم و بعد از مدتی صفحهی مذکور را حذف کرده باشیم. بهدلیل اینکه صفحه قبلا ایندکس شده الان کروالرهای گوگل بهسراغ صفحه میآیند و صفحه را پیدا نمیکنند، درنتیجه ارور 404 به صفحه میدهند. این موضوع فقط به صفحه محدود نمیشود، ممکن است با حذف یک عکس هم ما خطای 404 بگیریم.
به آدرس این صفحات که یک توقف یا یک استپ در سایت ایجاد میکنند لینکهای شکسته میگویند. تصور کنید کروالر وارد یک صفحه از سایت ما شده و به کمک لینک داخلی از یک صفحه به صفحهی دیگر میرود، حالا در این میان یک صفحه حذف شده و سفر کروالر یکمرتبه قطع میشود. به این آدرسها لینکهای شکسته (broken link) میگویند.
خب راهکار چیست؟ برای جلوگیری از این اتفاق ناخوشایند پیشنهاد میشود وقتی یک صفحه یا یک فایلی را حذف میکنید، آدرس آن محتوا را به نزدیکترین محتوای مرتبط، ریدایرکت 301 بزنید.
4. جلوگیری از محتوای تکراری
یکی از مهمترین موارد در سئو محتوا نوشتن محتوای یونیک و منحصر به فرد است. انتشار محتوای تکراری و کپی از سایتهای دیگران تاثیر منفی در رتبهبندی سایت میگذارد. شما باید در سایت خود محتوای یونیک آپلود کنید و اگر کسی محتوای شما را کپی کند و در سایت خودش منشر کند، گوگل شما را بهعنوان نویسندهی اصلی قرار میدهد و تاثیرات منفی محتوای تکراری شامل آن سایت دیگر میشود. پیشنهاد میشود مقاله دیگر ما دربارهی الگوریتم Coati چطور کار می کند را بخوانید تا از میزان حساسیت گوگل بر روی کیفیت محتوا مطلع شوید.
5. امنیت سایت
امنیت سایت یکی از موارد بسیار مهم میباشد که نباید از آن ساده گذر کرد. فرض کنید یک سایت محتوای بسیار ارزشمندی داشته باشد ولی شامل کدهای مخرب باشد یا به هر صورتی به سیستم کاربر آسیب برساند، آیا آن محتوا ارزشش را دارد که سیستم کاربر به خطر بیفتد؟ قطعا پاسخ خیر است. یک محتوا هر چقدر هم جذاب و عالی باشد، اگر قرار باشد خطری برای کاربر ایجاد کند قطعا دیگر مفید نخواهد بود.
نصب ssl یکی از روشهایی است که ما میتوانیم با انجام آن پروتکل خود را از http به https تغییر دهیم و این یک امتیاز مثبت نزد گوگل میباشد. فعالسازی ssl هم بهصورت رایگان و هم بهصورت پریمیوم ممکن است. برای انجام اینکار میتواند از پشتیبانی هاستینگ خود کمک بگیرید.
6. سایت مپ
همانطور که ما برای شناسایی مسیرها از نقشه استفاده میکنیم، سایت مپ هم به خزندههای گوگل کمک میکند تا آدرس صفحات سایت را سریعتر شناسایی و ایندکس کنند. سایت مپ علاوه بر آدرس تمام محتواهای سایت، تاریخ انتشار، تاریخ آخرین بروزرسانی را در اختیارخزندگان موتورهای جستجو قرار میدهد. بهنقل از یکی از نمایندگان گوگل نقشههای سایت دومین منبع مهم برای پیدا کردن صفحات جدید هستند. حالا که از اهمیت سایت مپ مطلع شدید حتما سایت مپ خود را ایجاد و در سرچ کنسول ثبت نمایید. برای انجام اینکار میتوانید مقالهی سایت مپ چیست استفاده کنید؛ در این مقاله کاملا توضیح دادهایم که چطور سایت مپ استاتیک تولید کنید و چگونه آن را در سرچ کنسول ثبت نمایید.
7. اسکیما مارکآپ
قبلا در مقالهی اسکیمامارک آپ چیست گفتهایم که اسکیما مارکآپها مجموعهای از کدهای برنامهنویسی هستند که به موتورهای جستجو در درک معنایی صفحه کمک میکنند. کدهای HTML به موتورهای جستجو کمک میکنند تا ساختار سایت، تگهای هدینگ، لینکهای داخلی، لینکهای خارجی، UI صفحه و … را تشخیص دهند، اما هیچ اطلاعاتی در مورد معنای صفحه به خزندگان گوگل نمیدهند.
در اینجا کدهای اسکیما وارد میشوند و اطلاعاتی در راستای درک معنایی صفحه به موتورهای جستجو میدهند. بهعنوان مثال وقتی کاربر وارد یک صفحه محصول میشود به راحتی متوجه میشود کدام عدد قیمت است و کدام عدد کد محصول؛ اما موتورهای جستجو باید چگونه تشخیص دهند کدام عدد قیمت است و کدامیک کد محصول؟ بوسیلهی کد اسکیما.
کد اسکیما زبانی است که ما بوسیلهی آن به موتورهای جستجو میگوییم این عدد مبلغ است، این عدد کد محصول، این نوشته برند است و این یکی رنگ محصول و …
8. ساختار URL
آدرس سایت باید ساختارمند و معنادار باشد. در گذشته بیشتر تاکید میشد که در آدرس صفحات خود از کلمه کلیدی استفاده کنید اما الان دیگر تاکیدی بر اینکار نیست. در مقالهی چگونه url بسازیم کاملا توضیح دادهایم که در ساخت آدرس صفحات خود به چه نکاتی توجه کنید؛ اما در اینجا توضیحات مهم و کلی را باهم مرور میکنیم:
- در ساخت URL حتما به این نکته توجه کنید که از دامین و URLهای کوتاه استفاده کنید.
- URL انگلیسی و فارسی تفاوت چندانی باهم ندارند، اما برای خوانایی و لینکدهی بهتر URL انگلیسی بیشتر پیشنهاد میشود.
- در آدرس صفحات خود بههیچعنوان از تاریخ استفاده نکنید.
- برای URL های چند کلمهای حتما از خط تیره بهجای آندرلاین یا فاصله استفاده کنید.
9. لینکهای بردکرامپ
نویگیشن بردکرامپ یک گزینهی عالی برای کاربر است که دقیقا بداند طی چه مراحلی به این صفحه رسیده است و الان دقیقا کجاست؛ ضمن اینکه طی لینکهای بردکرامپ میتوانید به عقب برگردد و این بسیار عالی و سئو فرندلی است. در اکثر قالبها بصورت اتوماتیک بردکرامپ وجود دارد و برای فهم بیشتر موتورهای جستجو پیشنهاد میشود اسکیمای بردکرامپ را هم خودتان بزنید و به سئو سایتتان کمک کنید. جهت انجام خدمات سئو سایت با متخصصین سپید آکادمی تماس حاصل فرمایید.
10. قالب ریسپانسیو و متناسب با موبایل
با ورود گوشیهای هوشمند میزان سرچ مردم با موبایل نسبت به دسکتاپ افزایش چشمگیری داشته است. از این رو سایتها باید ریسپانسیو باشند یعنی کاربر با هر دستگاهی وارد سایت شد ظاهر سایت بهم نریزد. برای بررسی اینکه آیا صفحات سایت شما موبایل فرندلی است یا خیر میتوانید از این سایت استفاده کنید. البته که اگر صفحهای از سایتتان برای موبایل بهینه نباشد در سرچ کنسول گوگل به شما گفته میشود.
مهمترین موارد چک لیست سئو تکنیکال
1. سرعت سایت
2. فایل robots.txt
3. صفحات 404 و بررسی لینکهای شکسته
4. جلوگیری از محتوای تکراری
5. امنیت سایت
6. سایت مپ
7. اسکیما مارکآپ
8. ساختار URL
9. لینکهای بردکرامپ
10. قالب ریسپانسیو و متناسب با موبایل
نتیجهگیری
در این مقاله به تفصیل توضیح دادیم که سئو تکنیکال چیست و چرا اهمیت دارد. گفتیم که سئو فنی از آن جهت بسیار حائز اهمیت است که پایه و اساس سایت ما میباشد و اگر بهینهسازی آن بهدرستی انجام نشود سایر قسمتها اعم از سئو داخلی و خارجی را نیز تحت تاثیر خود قرار میدهد. در پایان توصیه میشود سوالات خود را پیرامون اصول سئو تکنیکال با ما به اشتراک بگذارید، حتما در سریعترین زمان ممکن پاسخ داده خواهد شد. در صورت نیاز به آموزش خصوصی سئو با مدرسین برجسته ما تماس حاصل فرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید